Jump to content

Recommended Posts

Beste bezoekers,

Er is veel commotie op dit moment rond een mogelijke kans op poollicht in de Benelux deze aankomende nacht van zaterdag op zondag. Een C4.8 zonnevlam die afgelopen woensdag plaats vond slingerde een wolk met zonneplasma (ook wel een coronale massa uitstoot genoemd) de ruimte in en al snel kwamen alle officiële instanties zoals het amerikaanse NOAA en het SIDC tot de conclusie dat een deel van deze plasma wolk richting de Aarde komt. Ook wij kwamen tot dezelfde conclusie en een uitgebreider verslag van deze zonnevlam maakten we afgelopen woensdag in het Engels. Als u dit ontgaan is nodigen we u uit om deze link te volgen.

Om een lang verhaal kort te maken. Waar komt deze hype vandaan? Het amerikaanse NOAA SWPC was er snel bij om een waarschuwing uit te geven voor mogelijke matige G2 geomagnetische storm condities vanavond (dit is in theorie voldoende voor op z'n minst fotografisch poollicht in het noorden van Nederland) omdat hun van mening zijn dat de impact van deze plasma wolk mogelijks sterk genoeg is om zulke storm condities te veroorzaken. Dit is een best case scenario voor ons poollicht liefhebbers. Zoals jullie van ons gewend zijn maken wij alleen dit soort topics waarin we poollichtkansen voor de Benelux discussiëren als we er van overtuigd zijn dat er een kans gaat komen. Bij deze gebeurtenis zijn we er niet van overtuigd maar we willen toch een topic openen voor discussies mocht daar behoefte voor zijn.

We moeten eerlijk zijn en naar de feiten kijken en dat is dat deze coronale massa uitstoot afkomstig is van een C4 zonnevlam. Op SOHO was een gedeeltelijke halo te zien wat grofweg betekend dat we maximaal een schampschot van deze plasmawolk kunnen verwachten. Het meest heldere deel van deze wolk werd gelanceerd richting het noord-westen en zal ons waarschijnlijk missen. Ook de snelheid van deze coronale massa uitstoot (tussen de 500 en 750km/s) is niet bijzonder hoog en dat is ook een factor waar je rekening mee moet houden. We weten natuurlijk niet wat het magnetische veld van deze coronale massa uitstoot ons zal brengen maar puur afgaande op de beelden van SOHO lijkt het ons niet aannemelijk dat we vandaag matige G2 geomagnetische storm condities gaan zien. Zoals altijd blijft dit ruimteweer en kan je nooit iets met 100% zekerheid zeggen maar wij achten de kans op zichtbaar poollicht vanuit Nederland vrij klein vanavond ook als je bedenkt dat de maan vrij helder zal zijn en dus een storende factor. Het zal de komende uren afwachten zijn hoe sterk de  impact zal zijn en dan zoals altijd nowcasten. De data in de gaten houden en hopen op het beste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het ruimteweer is op dit moment nog steeds erg rustig en er is nog geen enkel spoor te bekennen van de coronale massa uitstoot die vandaag aan zou/gaat komen. De kans op poollicht in Nederland is op dit moment 0%! Mocht hier verandering in komen zullen we u op de hoogte houden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nog steeds geen enkel spoor van de verwachte coronale massa uitstoot. Met iedere minuut die weg tikt lijkt het erop dat de plasma wolk onze planeet gemist hebt. Mocht de wolk erg vertraagd zijn op zijn reis van de Zon naar onze planeet zou er vandaag nog een hele zwakke impact mogelijk kunnen zijn maar dit lijkt ons onwaarschijnlijk. Het ziet ernaar uit dat de coronale massa uitstoot onze planeet gemist heeft en alle hype voor niks was helaas...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.