Jump to content
Sign in to follow this  
Vancanneyt Sander

Poollichtkans 16-17 juli 2017

Recommended Posts

post-94-0-70075000-1390048510.jpg

Afgelopen nacht (4:09 lokale tijd) zorgde zonnevlekkengebied 2665 voor een onverwachte zware M2.4 zonnevlam, deze gebeurtenis was er één van lange duur en was vrij eruptief. Al vrij snel was het duidelijk dat het hier kon gaan om een Aardgerichte uitbarsting en nu alle beelden binnen zijn wordt dit ook duidelijk bevestigd. Enerzijds zagen we een kleine S1 protonenstorm aanzwellen en geeft EPAM aan dat er iets onderweg is naar de Aarde. Ook op de LASCO beelden, die overigens vrij indrukwekkend zijn, zien we een asymmetrische volledige halo CME, hoewel de bulk van de CME ons zal missen is er nog een aanzienlijk deel op weg naar de Aarde en dat zal ongetwijfeld een geomagnetische storm veroorzaken.

287-cme1.gif287-cme2.gif

Met behulp van de STEREO en SOHO beelden kunnen we de snelheid inschatten waarmee de CME de Zon verliet en dat was aan een relatief hoge snelheid van 900km/sec. Normaalgesproken heb je bij zwaardere uitbarstingen een snellere CME maar ondanks at is dit voor onze zwakke 24ste cyclus nog steeds sneller dan het meeste grut dat we al gezien hebben. 

Met een snelle berekening komen we al snel op een transittijd van 2,5 dag wat dus betekend dat we de impact in de avond van 16 juli mogen verwachten rond 18h met een onzekerheidsfactor van vele uren voor en na. Ondanks de huidige technieken blijft het berekenen van de impacttijd geen exacte wetenschap. Bij aankomst zal de wolk nog een snelheid hebben rond de 600km/sec. 

Na aankomst kan een geomagnetische storm zich gaan ontwikkelen, SWPC van NOAA gaat momenteel uit van een mogelijke G2 matige geomagnetische storm maar geïsoleerde perioden met G3 storm lijken naar onze mening ook tot de mogelijkheden te behoren. Veel zal immers afhangen van de richting van het interplanetair magnetisch veld wat ook steeds een onzekere factor is. 

Volg ons alvast op onze sociale media voor niks te missen, ons alertsysteem is er klaar voor en onze website ook!

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deze ochtend kwam veel vroeger dan verwacht de CME aan van de M2.4 uitbarsting van 14 juli. De impact was matig en de data fluctueerde aanvankelijk. Nu we stilaan wat verder in de zone zitten zien we een sterk zuidelijk gericht IMF tot -20 wat dus zeer goed is om een matige geomagnetische storm te doen ontwikkelen. Het blijft afwachten of de data vanavond nog afdoende goed blijft maar het is zeker niet uitgesloten dat er een poollichtkansje is voor deze nacht. We blijven het alvast op de voet volgen op onze website. 

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Korte update!

De geomagnetische condities zijn nog steeds vrij gunstig. Momenteel woed een G2 matige geomagnetische storm, Potsdam houd het vooralsnog bij een Kp5+ (G1). De zonnewindparameters aan de DSCVR satelliet zijn nog steeds vrij gunstig, de sterkte van het IMF blijft rond de 20nT, de richting is ietwat verzwakt maar nog steeds matig zuidelijk tot -10nT. Hoe groot de kansen zijn voor vanavond in de BeNeLux is nog wat koffiedik kijken, de korte nachten doen er geen goed aan en als er een kans komt zal dat vooral fotografisch zijn voor het noorden van Nederland. Het wordt dus vanavond goed de Kiruna magnetometer volgen om te zien wat het echt zal worden, vraag blijft hoe lang die nog in de lucht zal blijven met alle media-aandacht. We blijven alles alvast op de voet volgen!

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Even de verwachtingen voor sommigen wat temperen. Voor visueel poollicht moeten we zwaardere condities hebben en dat ontbreekt echter voor vanavond. Hoewel het IMF nog steeds vrij sterk is rond de 18nT blijft de richting van het IMF slechts matig zuidelijk tussen -5 en -10nT. Dit is goed voord de huidige G1 condities maar of we nog G2 gaan bereiken is niet zeker. Alles kan uiteraard nog als Bz nog eens goed duikt in de komende uren. vandaar dat we fotografisch poollicht voor Noord-Nederland nog steeds tot de mogelijkheden achtten maar visueel zal het te zwak zijn om waar te nemen. Ondanks dat blijven we nowcasten, blijf ons dan ook volgen.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de duidelijke updates, Sander!

Laten we hopen dat we nog een wat langere periode met een zuidelijk IMF van +/-  -10nT krijgen. Anders gaat het niets worden ben ik bang...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

De richting van het IMF is het laatste uur zeer zwak zuidelijk. Het lijkt er op dat er niet veel storm meer zal zijn. Doch is de magnetometer van kiruna nog vrij gunstig en kan een korte substorm mogelijks kortstondig iets opleveren maar hoe later het wordt hoe kleiner de kansen lijken te worden.

IMG_6809.PNG

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bovendien doet het weer ook nog niet mee in omgeving van noord groningen. De bewolking is redelijk aanwezig. Ik heb mijn poging om iets mee te krijgen gestopt. Het is tevens ook nog niet donker genoeg.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.