Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
Peter De Meirsman

Magnetisme in een zonnevlek

Question

Wat moet ik me bij de verschillende kleuren op de rechter afbeelding voorstellen?

Rood neg. Blauw pos. Geel ? Groen ?

Ook met de classificatielijst vind ik het moeilijk een vlekkengroep in een klasse onder te brengen. Kan iemand me er wat verder mee helpen?

2016-10-21_224131.png

Edited by Peter De Meirsman

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

  • 0

In de tijd van SOHO was er voor de magnetogram enkel zwart en wit om het magnetisme te kunnen onderscheiden van de zonnevlekken, dankzij SDO kunnen we enerzijds meer detail zien door de hogere resolutie maar is het magnetogram ook danig uitgebreid met de sterkte van het magneetveld. Zwakke magneetvelden zullen ingekleurd zijn als lichtgroen/donkergroen (licht positief) en oranje/geel (licht negatief). De sterke magneetvelden en de positieve of negatieve polariteit zonnevlekken zullen als blauwe (positief) of rode (negatief) gebieden getoond worden met donkere umbrae.

In het geval van bovenstaande is dit een complex gebied Beta-Gamma met in de trailing spots een duidelijke delta vlek (vlek van omgekeerde polariteit binnen de penumbra van een andere polariteit) waardoor het de magnetische classificatie Beta-Gamma-delta draagt. 

Naar zonnevlekkengroepclassificatie zelf toe, de classificatie naar Malde, gebruiken je best de tabel en afbeelding in het help artikel (klikken op het vraagtekentje naast "klasse vlek"). De groep wordt dan beoordeeld op basis van drie parameters: configuratie van de groep (hier duidelijk E), hoe de grootste vlek er uit ziet (hier duidelijk een K), en de verdeling van de vlekken in het gebied (hier duidelijk C) waardoor het gebied een EKC classificatie draagt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.