Jump to content

Ferdie

Member
 • Content Count

  36
 • Joined

 • Last visited

About Ferdie

 • Rank
  Minor flare

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Hoogeveen
 • Interests
  Noorderlicht

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Volgens mij is het zo dat bij een CME uitbarsting (dus niet de normale CME, bijv bij een coronaal gat), de snelheid bij het verlaten van de zon veel hoger is dan het moment waarop het bij de aarde aankomt. Bij het voorspellen van de aankomst, heb ik het idee dat men de snelheid van de storm juist meet, maar dit gebruikt voor het hele traject van de storm. Denk ik juist dat de snelheid tijdens de reis afneemt? Dan zou de G3 van dinsdag voor de middag logisch zijn en dergelijke berekeningen aangepast moeten worden. Ik merk vaak dat hoge Kp waardes en G stormen onverwachts (vroeg) aankomen. Eigenlijk zouden gisteravond (woensdag 15 mei 2019) de bewuste cme bij aarde komen, volgens voorspellingen, maar in de metingen is niets bijzonders te zien. Dit zijn puur speculaties op eigen bevindingen, maar was wel nieuwsgierig of er wetenschappelijke waarde aan hangt.
 2. Oh, dank, nieuw topic is beter. Ze zijn wel volledig aarde gericht, hadden extreem groot vlak en duurden lang (12 en 13 mei) vooral die van zondag. Ik vermoed dat die van zondag sneller is gearriveerd dan verwacht en de g3 heeft veroorzaakt. Zijn er al foto's van, bijv. Uit Canada?
 3. Vandaag overdag (Canada dus) kp7, volgens mij te maken met de cme van zondag. Er waren er daarna meer en lang durende, dus vanavond/vannacht iets te zien? Volgens mij wordt het helder en halve maan.
 4. Verdorie, Vincent. Leuk. Heb ik weer gemist. Fijn dat je het even deelt, kunnen we min of meer ook nog een beetje genieten.
 5. Dinsdag 26 juni 2018,22:45 uur. Weer zo'n voorgevoel.hier in zuid Drenthe, helder weer met beetje sluierbewolking, heel hoog. NNO geel/groene gloed. 'N - NNW. Gelige gloed en W-ZWW beetje rode band. Ach ik zal het wel te graag willen. Toch maar beetje stand by blijven denk ik. Voor nu is kp4 voorspeld, morgen en overmorgen kp5. Dinsdag 26 juni 2018,22:45 uur. Weer zo'n voorgevoel.hier in zuid Drenthe, helder weer met beetje sluierbewolking, heel hoog. NNW geel/groene gloed. 'N - NNO, Gelige gloed en O-ZOO beetje rode band. Ach ik zal het wel te graag willen. Toch maar beetje stand by blijven denk ik. Voor nu is kp4 voorspeld, morgen en overmorgen kp5.
 6. Maandag middag bijna heldere hemel. Om 23:00 uur denk ik: "he wat is het nog licht" de langste dag hebben we net gehad, maar toch.... Meters slaan niet uit. Toch maar even op blijven. Ja... De meters lopen op, uiteindelijk nog bijna k8, dat is lang geleden. Verdorie, is het weer helemaal bewolkt. Heeft iemand nog wat kunnen waarnemen?
 7. Vanaf 25 oktober 2017 15:00 uur utc lijkt er bij lasco 2 een komeet in beeld te komen. Mooi om te zien!
 8. Oké begint nu wel wat spannender te worden. Merk nu dat als het rustiger met zonnevlekken is, de zon "coronal holes", zij het gering, kans bieden op Noorderlicht bij ons. Nu de achterzijde onrustig begint te worden en langzamerhand "in zicht" komt. Met een m1. 1 flare de deur binnen komt vallen. Waarschijnlijk ben ik weer te optimistisch en wil ik te graag dat we weer een mooi spektakel te zien krijgen. Mooi dat het gifje wat ik geplaatst heb recent blijft. www.spaceweatherlive.com/en/news/view/315/20171021-m11-solar-flare-from-behind-the-east-limb
 9. Dankjewel voor de uitleg Marcel. Heeft de Radio uitstoot klasse ll en lV hier wel mee te maken? Wel jammer dat er geen beelden meer komen van de far-side
 10. Ik heb de link naar het gifje van Lasco 2 hieronder gekopieerd, hopelijk werkt dat. Laatste stukje van de gif (18 oktober) links achter flink wat activiteit. op 17 oktober ook al een beetje maar die van vandaag is wel Huge. Hij zal waarschijnlijk niet geclassificeerd zijn, omdat hij nog net aan de achterzijde zit, maar naar mijn idee lijkt het wel een x-flare. Zou dat te maken kunnen hebben met de stand van Mercurius en Venus? Oeps nu zie ik dat er in het Engelse gedeelte al een topic over bestaat. https://www.spaceweatherlive.com/en/news/view/313/20171018-double-far-side-eruption#_ga=2.47473507.578551700.1508344754-1790144154.1500360346
 11. Op deze datum lijkt het tegenovergestelde te gebeuren. Kwa voorspelling aardige cijfertjes. In werkelijkheid nog beter, echter bij ons in zuid Drenthe, heeft vrijdag de 13e zijn uitwerking op het weer. Het lijkt erop alsof de wolken ons willen beschermen tegen een mooie lichtshow. Zijn er waarnemingen zuidelijker geweest? Daar leek het in ieder geval wel helderder.
 12. Momenteel is er een kans op zichtbaar poollicht in België en Nederland In het rood. Voor het eerst dat ik dit zie. Tot voorheen heb ik dit alleen in oranje of groen gezien. Is er wat mis met de metingen? Of moeten we ons opmaken voor iets serieus?
 13. Volgens mijn analyse (als leek, ahum ;)) is {2673 nu 2681}, {2674 nu 2682} en heeft 2674 zich in de vorige rotatie opgesplitst, links van hem 2679 en ik verwacht dat dat vandaag of morgen 2683 wordt. Van die laatste twee verwacht ik veel activiteit, misschien wel X klasse. Als dat over een week is, dan kunnen we wat beleven!
 14. https://twitter.com/_SpaceWeather_/status/911952081971552256 https://mobile.twitter.com/_SpaceWeather_https://mobile.twitter.com/hashtag/AR2673?src=hashtag_click
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.