Jump to content

Vancanneyt Sander

Administrator
 • Content count

  2,298
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  77

1 Follower

About Vancanneyt Sander

 • Rank
  SpaceWeatherLive Webmaster
 • Birthday 05/06/1985

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.spaceweatherlive.com

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Maldegem, Belgium
 • Interests
  Astronomy, Space, Space Weather, hiking, photography, badminton and many more

Recent Profile Visitors

3,040 profile views
 1. Polar light alert email subscribing problem

  Hi Hilaire, This error happens because it's not send as plain text but as HTML and that's why it couldn't recognise the request. But don't worry, we have added you to the list from now on you'll receive alerts as mentioned on our site.
 2. Help translate SpaceWeatherLive into your language

  New translations are always welcome. The main translation is done through the app Poedit, after installing it's possible to translate our websites language files in an easier way. If you're up for int we can send u an empty translation file to translate into Indonesian. Keep in mind that the translation work is pretty huge and not always that easy.
 3. Poollichtkans 16-17 juli 2017

  Leuk met de extra NLC erbij
 4. Poollichtkans 16-17 juli 2017

  Het IMF is intussen ook verder afgezwakt, het lijkt over en uit te zijn deze kans.
 5. Poollichtkans 16-17 juli 2017

  De richting van het IMF is het laatste uur zeer zwak zuidelijk. Het lijkt er op dat er niet veel storm meer zal zijn. Doch is de magnetometer van kiruna nog vrij gunstig en kan een korte substorm mogelijks kortstondig iets opleveren maar hoe later het wordt hoe kleiner de kansen lijken te worden.
 6. Poollichtkans 16-17 juli 2017

  Inderdaad @Kees Zwaan. Daarnet dook het even dieper maar keert al snel op zn stappen terug. Nu het avond wordt zien we op de kiruna magnetometer ook de eerste deflecties richting K6, komt hopelijk nog goed
 7. Poollichtkans 16-17 juli 2017

  Even de verwachtingen voor sommigen wat temperen. Voor visueel poollicht moeten we zwaardere condities hebben en dat ontbreekt echter voor vanavond. Hoewel het IMF nog steeds vrij sterk is rond de 18nT blijft de richting van het IMF slechts matig zuidelijk tussen -5 en -10nT. Dit is goed voord de huidige G1 condities maar of we nog G2 gaan bereiken is niet zeker. Alles kan uiteraard nog als Bz nog eens goed duikt in de komende uren. vandaar dat we fotografisch poollicht voor Noord-Nederland nog steeds tot de mogelijkheden achtten maar visueel zal het te zwak zijn om waar te nemen. Ondanks dat blijven we nowcasten, blijf ons dan ook volgen.
 8. Poollichtkans 16-17 juli 2017

  Korte update! De geomagnetische condities zijn nog steeds vrij gunstig. Momenteel woed een G2 matige geomagnetische storm, Potsdam houd het vooralsnog bij een Kp5+ (G1). De zonnewindparameters aan de DSCVR satelliet zijn nog steeds vrij gunstig, de sterkte van het IMF blijft rond de 20nT, de richting is ietwat verzwakt maar nog steeds matig zuidelijk tot -10nT. Hoe groot de kansen zijn voor vanavond in de BeNeLux is nog wat koffiedik kijken, de korte nachten doen er geen goed aan en als er een kans komt zal dat vooral fotografisch zijn voor het noorden van Nederland. Het wordt dus vanavond goed de Kiruna magnetometer volgen om te zien wat het echt zal worden, vraag blijft hoe lang die nog in de lucht zal blijven met alle media-aandacht. We blijven alles alvast op de voet volgen!
 9. Poollichtkans 16-17 juli 2017

  Deze ochtend kwam veel vroeger dan verwacht de CME aan van de M2.4 uitbarsting van 14 juli. De impact was matig en de data fluctueerde aanvankelijk. Nu we stilaan wat verder in de zone zitten zien we een sterk zuidelijk gericht IMF tot -20 wat dus zeer goed is om een matige geomagnetische storm te doen ontwikkelen. Het blijft afwachten of de data vanavond nog afdoende goed blijft maar het is zeker niet uitgesloten dat er een poollichtkansje is voor deze nacht. We blijven het alvast op de voet volgen op onze website.
 10. Afgelopen nacht (4:09 lokale tijd) zorgde zonnevlekkengebied 2665 voor een onverwachte zware M2.4 zonnevlam, deze gebeurtenis was er één van lange duur en was vrij eruptief. Al vrij snel was het duidelijk dat het hier kon gaan om een Aardgerichte uitbarsting en nu alle beelden binnen zijn wordt dit ook duidelijk bevestigd. Enerzijds zagen we een kleine S1 protonenstorm aanzwellen en geeft EPAM aan dat er iets onderweg is naar de Aarde. Ook op de LASCO beelden, die overigens vrij indrukwekkend zijn, zien we een asymmetrische volledige halo CME, hoewel de bulk van de CME ons zal missen is er nog een aanzienlijk deel op weg naar de Aarde en dat zal ongetwijfeld een geomagnetische storm veroorzaken. Met behulp van de STEREO en SOHO beelden kunnen we de snelheid inschatten waarmee de CME de Zon verliet en dat was aan een relatief hoge snelheid van 900km/sec. Normaalgesproken heb je bij zwaardere uitbarstingen een snellere CME maar ondanks at is dit voor onze zwakke 24ste cyclus nog steeds sneller dan het meeste grut dat we al gezien hebben. Met een snelle berekening komen we al snel op een transittijd van 2,5 dag wat dus betekend dat we de impact in de avond van 16 juli mogen verwachten rond 18h met een onzekerheidsfactor van vele uren voor en na. Ondanks de huidige technieken blijft het berekenen van de impacttijd geen exacte wetenschap. Bij aankomst zal de wolk nog een snelheid hebben rond de 600km/sec. Na aankomst kan een geomagnetische storm zich gaan ontwikkelen, SWPC van NOAA gaat momenteel uit van een mogelijke G2 matige geomagnetische storm maar geïsoleerde perioden met G3 storm lijken naar onze mening ook tot de mogelijkheden te behoren. Veel zal immers afhangen van de richting van het interplanetair magnetisch veld wat ook steeds een onzekere factor is. Volg ons alvast op onze sociale media voor niks te missen, ons alertsysteem is er klaar voor en onze website ook!
 11. 28 May 2017

  WoW amazing picture 😍
 12. Poollichtkans 16/17 mei 2017?

  NOAA gaf een G2 watch uit, zien of dat werkelijkheid wordt 🤔 De CME in kwestie was idd vrij zwak op de beelden en wat aparte locatie maar bon, er zou wel stukje kunnen aankomen Houden het alvast in het oog 🙃
 13. Beta-gamma vraagje

  Voor alle vragen groot of klein moet je op ons forum zijn hou je dus vooral niet in om vragen te stellen 👍🏻
 14. Poollicht in Kiruna 17-18 februari 2017

  Tijdens deze poollichtnacht zagen we ook een wat ongewoner poollicht. Dat poollicht beweegt kennen we goed genoeg en ook de vormen die het aanneemt maar laat op de avond veranderde de gordijnen van poollicht naar een mysterieus flikkerend poollicht. Alsof de wind er door waaide flakkerde het poollicht op telkens feller en dan weer veel zwakker. Een wat vreemd zicht waar we ons toch wel wat vragen bij stelden. Gezien woorden niet veel zeggen en foto's niet kunnen tonen wat we zagen heeft @Marcel de Bont het die avond gefilmd 😁👌 bekijk het hieronder of op ons YouTube kanaal.
 15. Beta-gamma vraagje

  Beta vlekken zijn meteen te herkennen, je hebt links de ene polariteit en rechts de andere waartussen je een denkbeeldige lijk kunt trekken tussen de twee polariteiten: bij de beta-gamma wordt een gebied complexer en dus ook actiever. Zoals beschreven is het een bipolaire groep maar kan je niet zoals bij beta nog een lijn trekken tussen vlekken van de andere polariteit: in bovenstaand voorbeeld zien we een huidig gebied op de zon die sputtert met B klasse uitbarstingen en was om middernacht nog een beta groep, als we de huidige configuratie zien, kunnen we geen lijn meer trekken tussen de vlekken van omgekeerde polariteit en kunnen we spreken van een beta-gamma gebied met een potentie om C-klasse uitbarstingen te veroorzaken
×