Leaderboard


Popular Content

Showing most liked content since 03/26/2017 in all areas

 1. 7 likes
  Eerder vanavond. Groene boog was visueel zwak maar duidelijk herkenbaar!
 2. 7 likes
  Huidige stand van zaken vanaf Lauwersoog.
 3. 6 likes
  In eerste instantie lag de focus op zondagavond, maar op aanraden van Kees toch de data maar in de gaten gehouden gisteravond. Toen de bewolking iets minder leek te worden in de auto gestapt en toch nog wel wat kunnen vastleggen, ondanks de bewolking die maar niet weg wou.
 4. 6 likes
  Net thuis en even snel een paar foto's van de "groene band" verwerkt! Top! Ook de paarse "bomen" zijn terug te vinden! Top avond!
 5. 6 likes
  Zwakzwak visueel groene boog!
 6. 5 likes
  Poollicht bij Lauwersoog. De één rond 23:15 en de ander rond 0:35.
 7. 5 likes
  Hierbij de timelapse van het poollicht in de vroege morgen van 20 april tussen 02:50-04:00. Rond 03:30 een korte maar flinke opleving met zelfs zwak visueel poollicht: beamers waren zwak en kleurloos maar duidelijk herkenbaar. Ik heb een foto omgezet naar zwart-wit, dit komt aardig in de buurt met mijn waarneming.
 8. 5 likes
  Mooie verzameling foto's hier inmiddels! Hierbij de timelapse van gisteravond. Zit met name aan het begin.
 9. 5 likes
  En een foto uit de Noordoostpolder. Op de heenweg wel de band gezien maar helaas niet op de foto gezet, ik was nog druk aan het fietsen. Dit was de eerste foto.
 10. 4 likes
  Noorderlicht afgelopen nacht om 24:00 uur vanuit Den Oever gezien.
 11. 4 likes
  Hier ook nog een uit Franeker, de groene band heeft er hooguit enkele minuten gezeten.
 12. 4 likes
  Dit was 20 voor 12 vanavond. In het noorden van Friesland het uitzicht is over de Waddenzee. Helaas was het alleen fotografisch op dat moment.
 13. 4 likes
  Het is alweer ruim een weekje geleden maar dat mag de pret niet drukken toch? Mijn foto's van de geweldige reis door het noorden van Zweden met @Vancanneyt Sander
 14. 3 likes
  Geen hele grote kans op poollicht dus dan maar even een korte ''onofficiële'' update: een coronaal gat staat op dit moment richting de Aarde. Coronale gaten zijn gebieden op de Zon waar de zonnewind ontsnapt met een grotere snelheid dan normaal. Bij aankomst op de Aarde zal deze zonnewindstroom een gecomprimeerde schokgolf voor zich uit stuwen. Als deze schokgolf bij de Aarde aankomt zien we dit aan verhoogde IMF waardes en een hoge zonnewind dichtheid. Nadat deze schokgolf (CIR) de Aarde gepaseerd heeft zullen we zien dat het IMF afneemt in sterkte en de zonnewind snelheid toeneemt. Normaal zijn coronale gaten niet interessant genoeg voor de Benelux maar dit coronale gat is vrij groot en heeft een reputatie hoog te houden. Eind maart toen dit coronale gat ook naar ons toe stond, werdt er toch zwak poollicht gespot vanuit Nederland tijdens een matige G2 geomagnetische storm. Lees hierover in dit topic. Als je een echte diehard bent is het daarom mischien de moeite waard om op te letten in de nacht van Zondag naar Maandag. Matige G2 geomagnetische storm condities zijn niet ondenkbaar. Zondag overdag of in de avond zou de zonnewindstroom aan kunnen komen en als we dan vergelijkbare condites krijgen als vorige maand zou fotografisch of heel mischien zwak zichtbaar poollicht niet geheel onmogelijk zijn in de nacht van Zondag naar Maandag vanuit het noorden van Nederland. Het is bijna nieuwe maan dus de maan zal zeker niet storen! Ons Engelstalige nieuwsitem kan je hier vinden. Succes! 👍🏻
 15. 3 likes
 16. 3 likes
  Gisteravond in Grootebroek Noord-Holland ook iets vast kunnen leggen.
 17. 3 likes
  Dit vindt ik een hele intressante foto. Deze is net gemaakt door Carl Bergstrand vanaf Gotland in Zweden gericht naar het westen. Als je goed kijkt zie je exact hetzelfde poollicht terug als bij jullie. Let vooral op dat vage groene bandje voor al het paars. Dat groene stukje zie ik ook op jullie fotos terug. Heel bijzonder om het te zien van een ander perspectief!
 18. 3 likes
  Aangenaam naamgenoot Ik probeer hier in Vierlingsbeek (40km ten zuid oosten van nijmegen) ook nog iets op te vangen, het is me al eerder gelukt met een kp6. Maar.... ik zie de kans ook niet groot in voor vanavond. Je ziet nu al aan de parameters dat t aan het afnemen is. Doch, proberen kan altijd.
 19. 3 likes
  Hi! We have made a short video with material we have filmed last season (March 2016) in Canada and this season (October 2016) in Norway. We hope you like it! The pictures were taken on the same evening as the last scene in the video. Enjoy! Katrin & Martin
 20. 3 likes
 21. 2 likes
  @Marcel de Bont Daar zat ik vanmorgen ook al aan te denken. De positieve waardes die we vrijdag zagen hebben we volgens mij te danken aan het 2e coronaal gat. Op 20 april zie je dat het IMF+dichtheid teruggezakt zijn naar normale waardes en de snelheid ook langzaam afneemt. Op 21 april is duidelijk de aankomst van het 2e coronale gat te zien. Vanavond/vannacht gaat idd even nowcasten worden. Met deze hoge zonnewindsnelheid is fotografisch poollicht niet uitgesloten.
 22. 2 likes
  Goed gedaan Maurice het staat er absoluut op! @Kees Zwaan had het goed gezien inderdaad. Opeens kwam er weer wat onverwachte activiteit en tikten we de Kp6 aan! Super gedaan ondanks de hardnekkige bewolking!
 23. 2 likes
  Nog gelukt? Kwam deze tweet tegen. Het paars is te zien door de bewolking heen.
 24. 2 likes

  From the album Northern lights Czech

  49.505720, 18.369870
 25. 2 likes
  Helaas met de verkeerde lens op mijn camera. Maar toch nog een glimp opgevangen. Westernieland, Groningen. Gr Tim.
 26. 2 likes
  Bz is inmiddels weer heel licht zuidelijk, maar blijft wat op en neer springen. Bt is afgelopen twee uur aardig stabiel gebleven vind ik! Zo snel de zon onder is rijd ik naar de noordkust. Ik zal proberen jullie op de hoogte te houden!
 27. 2 likes
  Vind het erg lastig. Zal geen grote kans worden vanavond. De Bt zakt al in en dat zal zeker doorzetten, ook de Bz ging nu noordelijk. De snelheid zal nu zeker gaan stijgen maar het IMF zal nu toch echt blijven afnemen in sterkte. G2 zal denk ik niet meer lukken. Het is altijd het proberen waard met je camera als je in het noorden van Nederland woont maar ben bang dat het leeuwendeel van de activiteit helaas vandaag al overdag geweest is. De zonnewindstroom is eigenlijk te vroeg aangekomen.
 28. 2 likes
  Schitterend!!!!!!!!!!!!!!! Echt genieten!!!!!!!!!!!!!!
 29. 2 likes
 30. 1 like
  Denk zelf dat we vrijdag 21 april (op jou grafiek na het 2e rode lijntje) een schampschot gekregen hebben van de coronale massa uitstoot van de C5.5 zonnevlam van 18 april. Past ook in het profiel dat de CME er dan 3 dagen over gedaan zou hebben. Er is rond 11:00 in de ochtend een hele kleine abrupte steiging te zien in zowel de IMF waardes als de zonnewind waardes. De dichtheid was ook aan de hoge kant terwijl de zonnewind snelheid ook al hoog was. Dit is niet echt kenmerkend voor een coronaal gat maar meer voor een CME. Ook EPAM was iets verhoogd. De zonnewind van het coronale gat kwam daar rap achteraan. Is een beetje koffiedik kijken wat nou exact wat is, het is een vreselijk zonnewind soep de afgelopen dagen om het creatief uit te drukken maar het is wel intressant in ieder geval. Zo zie je maar weer hoe ongeloofelijk lastig het is om voorspellingen te doen.
 31. 1 like
  Snelheid en dichtheid zijn momenteel aardig aan het stuiteren, dus daar is geen lijn in te vinden nog. Wordt weer een dagje data loeren dus!
 32. 1 like
  Vermoed dat de zonnewind van het coronale gat dat eigenlijk pas vandaag zou moeten aankomen al lang is aangekomen, veel vroeger dus dan verwacht. Doordat de zonnewindsnelheid al zo hoog was, was er geen weerstand voor deze stroom en kon die razendsnel de afstand tussen de Zon en de Aarde overbruggen. Het is al ongeloofelijk knap dat meerdere mensen de afgelopen dagen fotografisch poollicht hebben kunnen vastleggen vanuit het noorden van Nederland. Wanneer het voor het laatst was dat dit meerdere dagen achter elkaar gelukt is kan ik me eigenlijk niet voor de geest halen. Voor vanavond is de kans dan mischien niet zo groot als ik dacht afgelopen vrijdag. Vermoed dat de huidige zonnewind en IMF waardes redelijk gelijk zullen blijven. De Bz zal dus niet erg diep kunnen zakken maar als het IMF een tijdje zuidelijk gaat kunnen we toch het matige G2 geomagnetische storm niveau aantikken zoals we de afgelopen dagen gezien hebben! Word dus weer opletten aankomende nacht.
 33. 1 like
  Afgelopen nacht was het al een leuk spektakel! Morgen de data maar weer in de gaten houden en hopen dat deze lijn zich doortrekt! Weet niet in welke mate de 24 uur vooruit wolkenradar van Buienradar betrouwbaar is, maar het lijkt er op dat het tussen 00.00 en 4.00 aardig vrij zicht is vanuit het noorden van Nederland richting het noorden!
 34. 1 like
  Thanks allemaal! Was een beetje een gok, maar pakte goed uit! Canon Eos 5D mk3 met een 24-105mm F4. Nabewerking een tikje lichter en beetje helderheid. Door helderheid omhoog te doen worden de kleuren iets minder, dat alleen wat gecompenseerd. Wit balans een beetje minder warm en that's it!
 35. 1 like
  Heel mooi. Ben benieuwd welke apparatuur je hebt gebruikt. Ook nog nabewerking gedaan?
 36. 1 like
  Je moet er wat voor over hebben..., mooi gedaan!
 37. 1 like
  Nogmaals mijn complimenten :-) Super dat je ondanks de bewolking toch op stap bent geweest!
 38. 1 like
  Hopelijk gaat het wat worden! Het lijkt mij wel de moeite waard om aankomende nacht ook alert te blijven. Zonnewindsnelheid zit nog steeds op 550km/s, we hebben een redelijke dichtheid en het IMF is sterk genoeg. Als het IMF enige tijd naar zuid draait moet er wel wat mogelijk zijn voor het noorden Nederland.
 39. 1 like
 40. 1 like
  Na de geomagnetische storm die dinsdag voor fotografisch poollicht zorgde is er een nieuwe storm op komst! Deze kan 27 maart weer voor wat vuurwerk volgens de website van SpaceWeather. Door weer een nieuw coronal hole kan het mogelijk een G2(KP6) storm zijn. Lijkt mij dus mogelijk om vanaf Nederland fotografisch wat vast te leggen! Volgens de site lijkt de coronal hole waar de huidige storm uit komt sprekend op de vorige, misschien zelfs iets groter! Zou mooi zijn als we nog meer zien op de foto's dan dinsdag. Zelf helaas onscherpe opnames gemaakt dinsdag door een (vermoedelijk) defecte lens Hoop maandag de schade in te halen!
 41. 1 like
  @RpiNut Sta waarschijnlijk vanavond weer in de buurt van Lauwersoog, mocht je willen aansluiten voor een tweede poging stuur je maar pbtje voor de exacte locatie.
 42. 1 like
  Nette foto's allen!! :-D Het was weer de moeite waard 😀 @Douwe @Marcel de Bont Heel gaaf om het poollicht vanuit twee verschillende hoeken te zien! @Anke van der Schaaf Ik zie zelfs wat groen! :-) Op dat tijdstip was er bij mij alleen een rode gloed te zien. Een paar km maakt al veel verschil!
 43. 1 like
  Nice work @Kees Zwaan en @Maurice, die van mij staat nog te knippen, ik durf er nog niet aan te komen Inderdaad @Marcel de Bont, de stack plot laat wel wat lekkere zwiepers zien op de andere meters.
 44. 1 like
  Bz zit een beetje tussen de -5 en +5 wat echt niet voldoende is normaal. Zonnewindsnelheid is tuurlijk best redelijk maar voor Nederland hebben we eigenlijk betere getallen nodig. Normaal willen we waardes zien van -10nT en lager voor meerdere uren om te zeggen dat er echt een kans is voor de Benelux. Tuurlijk het proberen waard vanuit Nederland maar we moeten realistisch blijven dat het best wel kan uitlopen op een teleurstelling. We wachten je belevenissen in spanning af Maurice... en... die van Maurice2103 ook haha!
 45. 1 like
  Inmiddels is de storm gaande en is KP5 bereikt. Nu hopen dat het voor Nederland genoeg is om vanavond wat te zien! Nog meer mensen die vanavond op pad gaan?
 46. 1 like
  Ik zal hier in de toekomst om denken, wist niet dat dat de gang van zaken was, sorry daarvoor. Had dit topic ook geopend om inderdaad een samenvatting te geven van dat artikel, maar dan in het Nederlands en wat de mogelijkheden voor Nederland waren, hoe klein dan ook nog. Maar inderdaad, er kan nog genoeg tussenkomen! Zal de komende dagen de data en het nieuws rondom dit coronale gat in de gaten houden, maar zal daarin niet de enige zijn PS. Is er trouwens ook iets van een voorstel afdeling op het forum?
 47. 1 like
  Hoi Maurice! Welkom! In het Engels schrijven we op de buitenlandse versie van Poollicht.be (genaamd SpaceWeatherLive) over meer ruimteweer gebeurtenissen dan in het Nederlands. In het Nederlands maken we alleen topics aan hier op het forum als we vermoeden dat er echt een redelijk grote kans komt of als er op de dag zelf erop gaat lijken dat er echt een kans komt. Als wij gaan verkondigen dagen van tevoren dat er een kans op poollicht komt en veel mensen die dat lezen en automatisch denken dat het een spectaculaire show word en er gebeurd dan niks... dat doet onze reputatie geen goed. Vandaar dat we vrij terughoudend zijn bij coronale gaten. De echte die hards hier die ook in de kleine kansjes geintreseerd zijn die zijn toch wel alert. Maar leuk dat je in ieder geval een topic opent voor een discussie, bedankt! Graag wil ik je dan ook uitnodigen om het nieuws artikel te lezen over dit coronale gat op SpaceWeatherLive. Voor iedereen die de Engelse taal machtig is en graag meer wil lezen. Dat kan hier: https://www.spaceweatherlive.com/en/news/view/264/20170324-coronal-hole-faces-earth
 48. 1 like
 49. 1 like