All Activity

This stream auto-updates   

 1. Last week
 2. Earlier
 3. Ik zelf niet. Ik was van plan om vanavond toch nog heel even een kijkje te nemen. Het is volgens mij nu vrijwel helemaal helder. Was het gister avond trouwens nog erg bewolkt? Edit: er is helaas bij westernieland niks te zien door zeer dichte mist.
 4. Zag een tweet voorbij komen op ons Nederlandse talige Twitter kanaal dat de magnetometer een kans op poollicht gaf gisteren maar of iemand iets gezien heeft? De nachten zijn nu wel erg kort en de condities waren niet optimaal.
 5. Vanavond en morgenavond weer een kansje op fotografisch poollicht. Een coronaal gat richting de aarde zorgt voor deze zonnewind. Nu hopen dat de bewolking geen roet in het eten gaat gooien! Snelheid lijkt nog wat omhoog te gaan.
 6. muonstorm

  Ben zelf niet bekend met muonstormen, mischien dat iemand anders je hier kan helpen maar qua protonenstormen kan ik dit vertellen: De kracht van een zonnevlam is niet direct de belangrijkste factor m.b.t. of we een protonenstorm krijgen. Niet iedere zonnevlam gaat gepaard met een protonenstorm maar de kans op een sterke protonenstorm is natuurlijk wel groter bij een sterkere zonnevlam. Wat voor een protonenstorm belangrijk is, is dat de zonnevlam eruptief is. Niet alle zonnevlammen zijn dit namelijk. Impulsieve zonnevlammen (zelfs van de X-klasse) zijn vaak niet eruptief en zullen geen protonenstorm produceren. Iets anders dat zeer belangrijk is, is de locatie op de Zon van de uitbarsting. Als de zonnevlam in het midden is of nog beter, meer richting de westelijke zonnerand is, dan is er kans op een protonenstorm. Waarom dichterbij de westelijke zonnerand gunstiger is? Dat komt door het IMF, de parker spiraal. Zo kan het zijn dat zelf bij een zware uitbarsting op de achterkant van de Zon, er toch protonen bij de Aarde aankomen. De protonen volgen dat de magneetlijnen van het IMF. Erupties richting de oostelijke zonnerand zullen juist minder snel een protonenstorm veroorzaken.
 7. Momenteel ben ik bezig met een onderzoek naar hoe zonnevlammen invloed hebben op het aantal muonstormen. Hiervoor heb ik de gegevens van krachtige zonnevlammen vergelijkt met de protonenstormen omdat ik dacht dat muonstormen voort kwamen uit protonenstormen. Nu loop ik echter een beetje vast. Wat ik heb gevonden, is dat bij een krachtigere zonnevlam er juist minder protonenstormen zullen zijn. Dit begrijp ik niet, want hoe krachtiger de zonnevlam, hoe sneller de protonen weg geschoten worden. Dan zouden er toch juist meer protonenstormen zo richting (bijvoorbeeld) de aarde moeten vallen en dan zouden er meer muonen ontstaan nadat die protonen in muonen afbreken. Of is er een compleet andere manier waarop ik de invloed van zonnevlammen op het aantal muonstormen kan bekijken? Hartelijk dank!
 8. WoW amazing picture 😍
 9. Think we had every colour an Aurora could show us on the 28th May .. Storm. Waipapa Lighthouse .. Southland ... New Zealand
 10. Super foto's Kees Svane, echt een treffer met die zeevonk. Gefeliciteerd 👍 Hier helaas niets te zien, 24 uur daglicht 😂
 11. Staat er strak op, Douwe! :-D Je hebt een nieuw stekkie gekozen zie ik, mooie locatie :-) Dank Karin! Edit 20:41: Een geweldige plaat uit Texel van deze nacht: http://www.nhnieuws.nl/nieuws/206953/magische-beelden-door-noorderlicht-en-zeevonk-op-texel . Achteraf had ik beter ietwat dichter op de branding moeten gaan staan, dit overtreft alles :-)
 12. Beautiful. Steve looks like two twisted bands!
 13. Taken the evening of May 27-28 during the strong geomagnetic storm. It extended from horizon to horizon and was nearly overhead. Midland Michigan USA around midnight EDT.

  © Timothy Wenzel

 14. Geweldig heren en dan ook nog zeevonk, tjonge wat een geweldige combi! Een nacht om nooit te vergeten!
 15. Gaaf filmpje @Kees Zwaan! Die zeevonk is echt geweldig mooi erbij! Hierbij 2 foto's van mijn kant, paarse gloed duidelijk te zien :-).
 16. Amazing night 28/5/17 here in New Zealand .. lucky to see Steve too .. he did hang around for about 20min

  © Ann Gutschlag

 17. Dank heren! :-) Ik ben benieuwd naar jouw foto's, Douwe/ Een combinatie van bijzondere natuurverschijnselen is echt waanzinnig gaaf! Deze avond/nacht staat op nummer 1 van al mijn poollichtchases :-)
 18. Zo, die is helemaal raak! Bijzonder Kees! (Ik had minder geluk en was voor twaalf uur al afgehaakt.)
 19. Net vanaf Oldehove (Gr) ook fotografisch kunnen vastleggen! Nu eerst slapen...Mooie foto Kees en Thx voor het posten! Maakte mij ook weer actief!
 20. Je bent niet de enige hoor, het is dat ik vlak voor het slapen gaan nog even de data heb gecheckt.... Na de zwakke impact had ik er ook geen vertrouwen meer in. Dat het IMF zo sterk zou worden was voor mij een complete verrassing. Visueel is het overigens een grijzige gloed.
 21. Wauw, was de data helemaal uit het oog verloren na de impact. Het had al opgegeven. Gelukkig ben jij slimmer geweest dan ik! Top werk weer! Even snel op alle sociale media de alarmbellen laten afgaan!
 22. Nu in Egmond: aurora + nlc + zeevonk!!!!! Ik sta te flippen hier!!!! :-D Edit 01:00: poollicht is nu visueel zichtbaar.
 23. 🇺‍🇸Habatchii says; Excellent work! Thanks.
 24. Aurora in the town of Bluff .. in the Southern part of New Zealand. 20 September 2016

  © Ann Gutschlag

 25. Denk dat je iets meer kans gaat krijgen met het komende coronale gat. Heel mischien morgen, waarschijnlijk zaterdag. Is hetzelfde gat dat een G2 storm veroorzaakte tijdens de vorige rotatie en het ziet er vrij gelijkwaardig uit ook nu weer. Zou op zich weer snelheden tegen de 750km/s kunnen geven. Meer in het Engels op https://www.spaceweatherlive.com/en/news/view/278/20170518-failed-storm-prediction-next-coronal-hole
 26. Lijkt er inderdaad op dat de bewolking het zicht gaat onttrekken... hopen dat het wolkendek dat er aan komt toch wat gaat breken nog. Ik blijf het in ieder geval in de gaten houden!
 27. 22nd April 2017 ... Waipapa Lighthouse in the Catlins in Southland in New Zealand... best night for awhile.

  © Ann Gutschlag

 1. Load more activity