All Activity

This stream auto-updates   

 1. Yesterday
 2. Last week
 3. Ook op iets heldere momenten weinig kunnen zien, licht paarse waas. Zonder noemenswaardig resultaat weer vertrokken. Misschien dat morgen meer biedt
 4. Melding dat in Oldenburg fotografisch poollicht is waargenomen. Hier zijn alleen wolken waar te nemen :-(.
 5. @Marcel de Bont Hmm... Ja, nu je het zegt, als je de 24-uurs grafiek bekijkt lijkt het inderdaad om de aankomst van een CME te gaan. Al is het een heel subtiele aankomst. Wat het ook is, het is in ieder geval interessant en leerzaam! :-) Edit 23:10: Vanuit Duitsland al 3 meldingen van fotografisch poollicht. Hier in Egmond is het zwaar bewolkt....
 6. Met een zonnewind rond de 700 km/s tikken we misschien wel kort een G3 aan. Onder voorbehoud van Bz en bewolking maken we dan eindelijk weer eens kans op visueel poollicht?
 7. De snelheid lijkt wat te stabiliseren nu weer, misschien dat er straks een lijn in te zien is dan. Ook de BZ blijft overwegend zuidelijk, als dat zou blijft dan denk ik dat ik vanavond ook weer wat kan pakken! Hopen dat het dan vanavond een mix wordt van deeltje van de CME met die van het coronale gat en dat het één groot feest wordt in de lucht, haha!
 8. Vind het erg knap dat het jullie allemaal zo goed lukt om dit zwakke poollicht op beeld te krijgen. Top gedaan! Ook erg leuk om te zien dat we zoveel enthousiaste mensen hebben die er bij de minste kans op poollicht al op uit trekken!
 9. Dit waren ook de 2 foto's waar de minste bewolking op waren. Heb ook wel fotos waar slechts kleine gaatjea in de bewolking zaten.
 10. Denk zelf dat we vrijdag 21 april (op jou grafiek na het 2e rode lijntje) een schampschot gekregen hebben van de coronale massa uitstoot van de C5.5 zonnevlam van 18 april. Past ook in het profiel dat de CME er dan 3 dagen over gedaan zou hebben. Er is rond 11:00 in de ochtend een hele kleine abrupte steiging te zien in zowel de IMF waardes als de zonnewind waardes. De dichtheid was ook aan de hoge kant terwijl de zonnewind snelheid ook al hoog was. Dit is niet echt kenmerkend voor een coronaal gat maar meer voor een CME. Ook EPAM was iets verhoogd. De zonnewind van het coronale gat kwam daar rap achteraan. Is een beetje koffiedik kijken wat nou exact wat is, het is een vreselijk zonnewind soep de afgelopen dagen om het creatief uit te drukken maar het is wel intressant in ieder geval. Zo zie je maar weer hoe ongeloofelijk lastig het is om voorspellingen te doen.
 11. @Marcel de Bont Daar zat ik vanmorgen ook al aan te denken. De positieve waardes die we vrijdag zagen hebben we volgens mij te danken aan het 2e coronaal gat. Op 20 april zie je dat het IMF+dichtheid teruggezakt zijn naar normale waardes en de snelheid ook langzaam afneemt. Op 21 april is duidelijk de aankomst van het 2e coronale gat te zien. Vanavond/vannacht gaat idd even nowcasten worden. Met deze hoge zonnewindsnelheid is fotografisch poollicht niet uitgesloten.
 12. Snelheid en dichtheid zijn momenteel aardig aan het stuiteren, dus daar is geen lijn in te vinden nog. Wordt weer een dagje data loeren dus!
 13. Goed gevangen! :-D
 14. Het valt niet mee met al die bewolking, maar het Dark Sky Park doet zijn naam eer aan!
 15. Vermoed dat de zonnewind van het coronale gat dat eigenlijk pas vandaag zou moeten aankomen al lang is aangekomen, veel vroeger dus dan verwacht. Doordat de zonnewindsnelheid al zo hoog was, was er geen weerstand voor deze stroom en kon die razendsnel de afstand tussen de Zon en de Aarde overbruggen. Het is al ongeloofelijk knap dat meerdere mensen de afgelopen dagen fotografisch poollicht hebben kunnen vastleggen vanuit het noorden van Nederland. Wanneer het voor het laatst was dat dit meerdere dagen achter elkaar gelukt is kan ik me eigenlijk niet voor de geest halen. Voor vanavond is de kans dan mischien niet zo groot als ik dacht afgelopen vrijdag. Vermoed dat de huidige zonnewind en IMF waardes redelijk gelijk zullen blijven. De Bz zal dus niet erg diep kunnen zakken maar als het IMF een tijdje zuidelijk gaat kunnen we toch het matige G2 geomagnetische storm niveau aantikken zoals we de afgelopen dagen gezien hebben! Word dus weer opletten aankomende nacht.
 16. Afgelopen nacht was het al een leuk spektakel! Morgen de data maar weer in de gaten houden en hopen dat deze lijn zich doortrekt! Weet niet in welke mate de 24 uur vooruit wolkenradar van Buienradar betrouwbaar is, maar het lijkt er op dat het tussen 00.00 en 4.00 aardig vrij zicht is vanuit het noorden van Nederland richting het noorden!
 17. Poollicht bij Lauwersoog. De één rond 23:15 en de ander rond 0:35.
 18. Thanks allemaal! Was een beetje een gok, maar pakte goed uit! Canon Eos 5D mk3 met een 24-105mm F4. Nabewerking een tikje lichter en beetje helderheid. Door helderheid omhoog te doen worden de kleuren iets minder, dat alleen wat gecompenseerd. Wit balans een beetje minder warm en that's it!
 19. Heel mooi. Ben benieuwd welke apparatuur je hebt gebruikt. Ook nog nabewerking gedaan?
 20. Je moet er wat voor over hebben..., mooi gedaan!
 21. Nogmaals mijn complimenten :-) Super dat je ondanks de bewolking toch op stap bent geweest!
 22. Goed gedaan Maurice het staat er absoluut op! @Kees Zwaan had het goed gezien inderdaad. Opeens kwam er weer wat onverwachte activiteit en tikten we de Kp6 aan! Super gedaan ondanks de hardnekkige bewolking!
 23. In eerste instantie lag de focus op zondagavond, maar op aanraden van Kees toch de data maar in de gaten gehouden gisteravond. Toen de bewolking iets minder leek te worden in de auto gestapt en toch nog wel wat kunnen vastleggen, ondanks de bewolking die maar niet weg wou.
 24. Nog gelukt? Kwam deze tweet tegen. Het paars is te zien door de bewolking heen.
 25. Hierbij de timelapse van het poollicht in de vroege morgen van 20 april tussen 02:50-04:00. Rond 03:30 een korte maar flinke opleving met zelfs zwak visueel poollicht: beamers waren zwak en kleurloos maar duidelijk herkenbaar. Ik heb een foto omgezet naar zwart-wit, dit komt aardig in de buurt met mijn waarneming.
 26. Hopelijk gaat het wat worden! Het lijkt mij wel de moeite waard om aankomende nacht ook alert te blijven. Zonnewindsnelheid zit nog steeds op 550km/s, we hebben een redelijke dichtheid en het IMF is sterk genoeg. Als het IMF enige tijd naar zuid draait moet er wel wat mogelijk zijn voor het noorden Nederland.
 1. Load more activity